Маратон на приятелството Плевен, 23 май 2021

Новини

Маратонът на приятелството „Плевен“се завръща на 23-и май с нови дисциплини

Седмото издание на събитието ще се проведе в памет на своя създател Станислав Георгиев

След едногодишна пауза, наложила се поради ограниченията на коронавирусната пандемия, маратонът в Плевен се завръща на 23-и май 2021 г. Събитието, което се превърна в най-значимото състезание за региона, тази година привлича участници с интересна кауза и нова дисциплина. Друга новост е атрактивното събитие Fun Run Kids, което ще се проведе в рамките на маратона и предлага различни дисциплини с безплатна регистрация за участниците.

Маратонът в Плевен, със своите шест издания, се превърна в едно от най-обичаните и чакани състезания по бягане в страната. За да направят събитието още по-привлекателно и достъпно, включително за начинаещи бегачи, организаторите от „Айс-Оупън“ обявиха, че за първи път тази година трасето ще включва и набиращата все повече популярност 10-километрова дистанция. По този начин състезанието вече има шест основни дисциплини, сред които класически маратон (42,2 км), полумаратон (21,1 км), щафета (2 х 10,55 км), 10 км, 3-километров безплатен масов крос „Аз мога“, както и Fun Run Kids детско бягане с различни дистанции според възрастовата група с безплатна регистрация.

Както всяка година маратонът в Плевен има благотворителна кауза. Седмото му издание ще се проведе под мотото Бягаме в Плевен за достъпна среда. Една от целите му е да бъде в помощ на хората с различни възможности и за целта набраните средства от събитието ще се използват за адаптиране на централната пешеходна зона в Плевен към техните потребности. Oфициален партньор в тазгодишното издание на Маратон „Плевен“ е Jamba – неправителствена организация, чиято основна мисия е да подкрепя хора с различни способности в България. За да покажат, че хората с увреждания са интегрална част от нашето общество с равни права, организаторите отправят специална покана към хората със специални нужди, които могат да се запишат за участие безплатно.

Събитието, което през годините утвърди името си „Маратон на приятелството“, традиционно привлича стотици почитатели на спорта и активния начин на живот от България и чужбина. Със своето разнообразие от дисциплини, маратонът през годините се разви не само като състезание за утвърдени атлети, но и като семейно събитие, провокиращо хора в широк възрастов диапазон да спортуват. Най-младият участник досега е едва 3-годишен, а най-възрастният – на 83.

Събитието ще се проведе в памет на Станислав Георгиев – създател и основен организатор на Маратона на приятелството и 1000km Balkan Charity Challenge, съосновател на Спортен клуб Бегач, баща на четири деца, светъл пример и вдъхновение за мнозина. Георгиев почина внезапно на 29 март 2020 г. Със своята всеотдайност и енергичност той успя да вдъхнови стотици хора да започнат да водят по-активен начин на живот и да помагат на другите. Станислав остави светла диря в животите на много нуждаещи се чрез благотворителните каузи на маратона, както и чрез дарителските инициативи на 1000km Balkan Charity Challenge. В рамките на седем години под негова инициатива бяха събрани над 130 хил. евро, разпределени за различни благотворителни дейности в България и Румъния. Делото на Станислав Георгиев, свързано с маратона в Плевен, се продължава от неговото семейство и приятели, които са сред основните организатори на тазгодишното издание.

Регистрацията за състезанието беше възобновена на уебсайта и до 20-и март е на ранни промоционални цени. Всички направени до момента регистрации, които не са били анулирани, остават валидни за новата дата 23-и май.

Седмият маратон в Плевен се организира от социалното предприятие „Айс-Оупън“, фондация „Светът на Мария„, СКЛА Феникс, Национален алианс за социална отговорност в партньорство с Община Плевен, Jamba, Българска асоциация на лицата с интелектуални затруднения (БАЛИЗ) и Аутизъм Днес.

Повече информация за Маратон „Плевен“ и възможност за регистрация:

За регистрация: https://plevenmarathon.com/
Facebook страница: https://www.facebook.com/PlevenMarathon/
Събитието във Facebook: https://rebrand.ly/2587d

Снимки от предходни издания на Маратон „Плевен“


Над 200 деца взеха участие в първото издание на FUN RUN KIDS в Плевен

На 3 октомври 2020 г. на площад „Възраждане“ в град Плевен  се проведе първото издание на бягането за деца и родители – FUN RUN KIDS. Участниците се състезаваха по възрастови групи в дистанции на  1, 2 и 3 километра.

Организаторите са щастливи, че в бягането взеха участие и деца с увреждания. Те показаха силен дух и желание да участват в спортни събития, а тяхното приобщаването е мисия на FUN RUN KIDS.

Събитието се организира от едни от най-големите и активни фондации, сдружения и социални предприятия в страната: JAMBA (Фондация „Сошъл Фючър”), Фондация „Светът на Мария”, социално предприятие Айс-Оупън ЕООД, Национален алианс за социална отговорност в партньорство със Сдружение „Аутизъм днес“, БАЛИЗ – Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения и с подкрепата на Община Плевен.

Официален партньор на събитието е „Застрахователно Дружество Евроинс” АД.

Събитието беше открито от кмета на Община Плевен, Георг Спартански, който сподели вълнението си от желанието на децата да спортуват и им пожела успешен старт и финал.

За настроението на всички участници се погрижиха Камерна формация при Фолклорен танцов ансамбъл „ДЪГА” с ръководител Албена Кръстева, Мажоретен състав с ръководител Цветелина Стойчева и Танцов състав „Нашенчета“ при Център за работа с деца /ЦРД/, с художествен ръководител  Огнян Летов.

Ултрамаратонецът и треньор Краси Георгиев и влогърката Криси Колева от „Вкъщи с Криси“ зарадваха малките участници с интересни въпроси за град Плевен и раздадоха награди на всички деца взели участие в игрите.

Нейно превъзходителство г-жа Херо Мустафа, посланик на САЩ в България,  изпрати поздравителен адрес към участниците, спонсорите, организаторите и доброволците на събитието, като им пожела успех и забавления.

Повече информация: www.funrunkids.org

Снимки: DK PHOTOGRAPHY

Албум Fun Run Kids 2020

Да тичаш с кауза

На 3 октомври 2020 г. на площад „Възраждане“ в град Плевен ще се проведе първото издание на благотворителния маратон FUN RUN KIDS. Трасето с 1, 2 и 3 километра дължина включва бягане и търсене на скритите символи на град Плевен. По време на събитието за участници и гости ще има музикална програма, забавни игри и томбола с награди. 

Мисията на FUN RUN KIDS е да приобщи деца и възрастни хора с увреждания, да промени широките обществени нагласи към тях и да покаже, че активният и пълноценен социален живот може да бъде достъпен за всеки.

Организатори на събитието са едни от най-големите и активни фондации, сдружения и социални предприятия в страната: JAMBA (Фондация „Сошъл Фючър”), Фондация „Светът на Мария”, социално предприятие Айс-Оупън ЕООД, Национален алианс за социална отговорност в партньорство със Сдружение „Аутизъм днес“, БАЛИЗ – Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения и с подкрепата на община Плевен.

Официален партньор на събитието е „Застрахователно дружество Евроинс” АД

Ултрамаратонецът и треньор Краси  Георгиев и влогърката Криси Колева от „Вкъщи с Криси” са лицата на събитието. Двамата имат мисия да споделят за ползите от активния начин на живот, здравословното хранене и многообразието.

Събитието обещава вълнуващо преживяване за всички деца и родители. 

Регистрацията за участие е безплатна.

Дата и място на събитието: 3-ти октомври, от 10:30  ч. до 14:30 часа, площад „Възраждане“, Плевен.

Повече информация и регистрация: www.funrunkids.org

За контакти: 

Станимира Георгиева, съорганизатор на Fun Run Kids
office@eyesopen-bg.com; +359 88 8939947

Йоана Колева, съорганизатор на Fun Run Kids
joana@jamba.bg; +359 87 8729997

Маратон на приятелството „Плевен“ се отлага за 2021 година

Скъпи участници в Маратон на приятелството „Плевен“,

Поради ред основателни причини като коронавирусната пандемия, ремонтите в централната час на Плевен и след като ни напусна един изключителен човек, сърцето и душата на маратона – Станислав Георгиев, се взе решение 2020 да бъде нулева година за събитието. От името на всички участващи в организацията на Маратон на приятелството „Плевен“ бихме искали да изразим извинението си за тази наложителна промяна и да ви уведомим какво следва.

Плановете ни са Маратон на приятелството „Плевен“ да се проведе през 2021 година и да бъде събитие в памет на Станислав Георгиев. Във връзка със смяна датата на маратона, искаме да ви уведомим, че направените вече регистрации остават валидни за следващото издание на събитието. Тези, които се отказват от участие, могат да направят едно от следните неща:

1) Дарение: участниците могат да дарят сумата от регистрацията си за каузата на Маратон на приятелството „Плевен“ (адаптация на градската пешеходна зона на Плевен към потребностите на хората с увреждания), като изрично напишат това на имейл info@plevenmarathon.com и добавят номера на регистрацията си;

2) Възстановяване на сумата: участниците могат да поискат сумата да им бъде възстановена, като пишат на имейл info@plevenmarathon.com, за да потвърдят своето желание и посочат номера на регистрацията си. Заради банкови разходи ще бъдат възстановявани 90% от преведените суми.

Ще сме благодарни, ако ни подкрепите и направите дарение за нашата кауза, за да помогнем на Плевен и маратона да бъдат по-добре пригодени за хората с увреждания.

Може да изберете една от тези опции до 15 септември 2020.

Благодарим на всички, които ни подкрепяха през годините и продължават да го правят, на всички, които останаха верни на Маратон на приятелството „Плевен“, на нашите приятели, спонсори и партньори! Ще ви очакваме на старта догодина, когато се надяваме междувременно всички ние да имаме повече победи и поводи да се радваме и по-малко пречки пред това, което искаме да постигнем.

От екипа на Маратон на приятелството „Плевен“ и близките на Стан Георгиев

Почина създателят на Маратона на приятелството в Плевен и 1000km Balkan Charity Challenge

На 29 март 2020 г. внезапно ни напусна един изключителен човек – Станислав Георгиев – основен организатор и създател на Маратона на приятелството в Плевен и 1000km Balkan Charity Challenge, основател на Спортен клуб Бегач, баща на четири деца, светъл пример и вдъхновение за почти всички, които го познаваха.

Със своята всеотдайност и енергичност, Стан успя да вдъхнови стотици хора, които да започнат да водят по-активен начин на живот и да помагат на другите. Той остави светла диря в животите на много нуждаещи се чрез благотворителните каузи на маратона, както и чрез дарителските инициативи на 1000km Balkan Charity Challenge. Само чрез българо-румънския 1000-километров ултрамаратон, за седем години бяха събрани над 131 хил. евро, разпределени за различни благотворителни дейности в България и Румъния.

С грижа и любов за своя роден град Стан възроди, след многогодишна пауза, маратона в Плевен. С целенасочената си работа през последните седем години той успя да превърне събитието в едно от най-значимите състезание за региона. Успя и да утвърди името му „Маратон на приятелството“, привличайки все повече участници от различни държави в широк възрастов диапазон и печелейки верни фенове. Специално внимание Стан отделяше на най-младите – децата, или както ги наричаше той – „бъдещите маратонци“, както и на най-възрастните – т.нар. ветерани. За първи път тази година, по негова идея, маратонът ще бъде пригоден и за хора с увреждания.

„Маратон Плевен е повече от спортно състезание. То е място за положителни, лични и колективни преживявания и двигател за изграждане на активно, градивно и здраво гражданско общество.“ – каза Стан няколко седмици преди да ни напусне. „За мен като организатор не са важни рекордите, а това, че желанието и мотивацията, които влагаме, започват да дават резултати. Страхотно е да правиш нещо хубаво за града, в който си роден и израсъл.“ – разказа Стан за маратона.

Леката атлетика винаги е имала специално място в сърцето му, стартирайки професионални тренировки от ранна детска възраст. Стан беше активен бегач и траиатлонист, един от първите българи, завършили IRON MAN и участваше в инициативата „Run Your Age“ като всяка година на рождения си ден той бягаше толкова километра, на колкото години става. Тази година, на 23 април, Стан щеше да избяга 55 километра. Освен създател и организатор на 1000km Balkan Charity Challenge, Стан всяка година и участваше в предизвикателството, водейки останалите и носейки номер 1, изминавайки цялата дистанция от 1050 км с бягане и колоездене.

След като в продължение на дълги години е на ръководни позиции в банковия и извън банковия сектор, той решава да направи рязък завой в живота си. Заедно със съпругата си Станимира напускат корпоративните си длъжности и заедно с децата си започват да се занимават с нещата, които наистина страстно обичат като се заемат да организират спортни и благотворителни събития. Освен благотворителните каузи на спортните събития, които организира Стан през годините, семейството му успява да подкрепя и образованието на даровити деца. Благодарение на каузите на плевенския маратон в града бяха изградени голяма площадка за фитнес на открито, площадка за шах в парк „Кайлъка“, рампа за велосипеди, ролери и скейтборд в града, бяха дарени средства и за специална стипендия „Готови за успех“, предназначена за студенти от града с добри академични постижения, но без един или двама родители.

Въпреки огромната загуба, планираната дата на Маратона на приятелството в Плевен остава 27 септември 2020. Събитието ще се проведе в памет на своя създател Станислав Георгиев.

Почивай в мир, Стан!

Маратон „Плевен“ 2020 се премества за 27-и септември

Датата на 7-ото издание на Pleven Marathon 2020 се премества на 27.09.2020.

Единствената причина е осигуряване безопасността на участниците във връзка с опасността от разпространение на коронавирус.

В живота ни се случват непредвидени неща. Нашият ангажимент към вас и хората в Плевен остава.

Във връзка със смяна датата на маратона искаме да ви уведомим, че направените вече регистрации остават валидни за новата дата. Тези, които не могат да присъстват, могат да направят едно от следните неща:

  • да дарят сумата от регистрацията за каузата на маратон Плевен (адаптация на градската пешеходна зона на Плевен към потребностите на хората с увреждания), като изрично напишат това на e-mail info@plevenmarathon.com. За всеки 5 дарени лева те ще получат уникален номер на билет, с който ще участват в томбола за едно signature edition електрическо колело Eljoy;
  • или да поискат сумата да им бъде върната, като пишат на e-mail info@plevenmarathon.com, в който да посочат номера на регистрацията.

Брандирани Eljoy български електрически велосипеди са сред наградите на Маратон „Плевен“ 2020

За поредна година Маратонът на приятелството „Плевен“ има допълнителни специални награди за своите участници.

Два електрически велосипеда Eljoy ще бъдат спечелени в томбола между всички завършили участници в дългите дистанции (42К, 21К, 10К, щафета 2х10К).

Един Eljoy електрически велосипед ще бъде спечелен с томбола и между дарителите за социалната кауза на маратона. Всеки 5 лв. дарение дават право на един билет за участие в томболата.

Един детски велосипед ще бъде спечелен с томбола между всички завършили участници в детския маратон.

Новост тази година е, че електрическите велосипедите са специална лимитирана серия с логото на Pleven Marathon 2020. Te са от най-новият модел Eljoy Revolution 3.0.

Маратон „Плевен“, пригоден за хора с увреждания

Тази година Маратонът на приятелството „Плевен“ има нова благотворителна кауза. Тя е в помощ на хората с различни възможности, като набраните средства от събитието ще се използват за адаптиране на централната пешеходна зона в Плевен към техните потребности.

Oфициален партньор в тазгодишното издание на Маратон „Плевен“ 2020 е Jamba – неправителствена организация, чиято основна мисия е да подкрепя хора с различни способности в България. За да покажат, че хората с увреждания са интегрална част от нашето общество с равни права, организаторите на събитието и техните партньори обявиха, че трасето на маратона за пръв път тази година ще бъде пригодено и за хора с увреждания.

Можете да подкрепите каузата чрез дарение оттук: https://rebrand.ly/4zolx53

Маратон „Плевен“ 2020 с нова дисциплина и пригоден за хора с увреждания

„Бягаме в Плевен за достъпна среда“ е мотото на седмото издание на Плевенския маратон, който ще се проведе на 17 май. Събитието, което се превърна в най-значимото състезание за региона, утвърди името си „Маратон на приятелството“ като само през миналата година посрещна повече от 650 участника от 11 държави. Тазгодишното издание прави заявка да привлече още повече приятели, отваряйки трасето си за хора с увреждания, обявявайки нова дисциплина и давайки още повече възможности за участие и награди за най-малките – децата.

Ранната регистрация за едно от най-атрактивните състезания по бягане в страната вече започна, като организаторите от „Eyes-Open“ обявиха и тазгодишната благотворителна кауза. Тя е в помощ на хората с различни възможности, като набраните средства от събитието ще се използват за адаптиране на централната пешеходна зона в Плевен към техните потребности. Oфициален партньор в тазгодишното издание на Маратон „Плевен“ 2020 е Jamba – неправителствена организация, чиято основна мисия е да подкрепя хора с различни способности в България. За да покажат, че хората с увреждания са интегрална част от нашето общество с равни права, организаторите на събитието и техните партньори обявиха, че трасето на маратона за пръв път тази година ще бъде пригодено и за хора с увреждания.

Друга интересна новост тази година е че участниците вече могат да се състезават и на набиращата все повече популярност сред начинаещите бегачи дистанция от 10 км. По този начин събитието вече има шест основни дисциплини, сред които класически маратон (42,2 км), полумаратон (21,1 км), щафета (2 х 21,1 км), 10 км, детски маратон с различни дистанции според възрастовата група и 3-километров безплатен градски крос „Аз мога“. Разнообразието от дисциплини и дистанции дава възможност за всеки човек и семейство със спортен дух да открие своето предизвикателство в Плевен, както и още повече хора да намерят мотивация за водене на по-активен начин на живот.

Освен заради разнообразието си от дисциплини, Маратонът на приятелството „Плевен“ е изключително атрактивно събитие, включително за начинаещи бегачи, и заради своето трасе. Маршрутът е сравнително равен, без сериозни изкачвания и спускания, с малко завои. Той преминава през центъра на града и основните забележителности във и около Плевен, сред които парк Кайлъка и историческия мост до село Ясен.

Както всяка година маратонът в Плевен отправя специална покана към детската и ученическа аудитория. Именно за най-младите любители на бягането се организират безплатни състезания на градския площад с дистанции според възрастовата група. За да мотивират допълнително децата, организаторите обявиха, че към наградния фонд тази година има и велосипед, който ще бъде спечелен чрез томбола от един от малките участници. Освен към най-младите, събитието отправя покана и към ветераните. И тази година всички хора над 60-годишна възраст ще могат да участват безплатно, като за тях е предвиден и специален награден фонд с парични поощрения за най-бързите участници в 42-километровата дистанция. Ще има награди и за хората, пробягали първия си маратон.

„Маратон Плевен е повече от спортно състезание. То е място за положителни лични и колективни преживявания и двигател за изграждане на активно, градивно и здраво гражданско общество.“ – споделя Станислав Георгиев – основен организатор на Маратон „Плевен“.

Записването за състезанието вече започна на ранни по-ниски цени. За всички деца, ветерани (над 60-годишна възраст) и за участниците в 3-километровия градски крос участието е безплатно.

Събитието се осъществява с любезната подкрепа на „Агрия“ АД и Зенит, Deloitte, Аsics и българските електрически велосипеди Eljoy bikes, както и в партньорство Медицинския институт в Плевен и с гостоприемството на хотел Ростов. Партньори на маратона са Stanimira Chocolate House, Doppelhertz, Running Zone, бира Айляк, енергийните барчета Leya и други.

Повече информация за Маратон „Плевен“:
– Facebook страница: https://www.facebook.com/PlevenMarathon
– Събитието във Facebook: https://rebrand.ly/2587d

Приветствие от Ерик Рубин, посланик на САЩ в България

„Поздравления на всички вас – и особено на децата-бегачи, за участие в Плевенския маратон на приятелството. За съжаление не мога да се присъединя лично към вас, но искам да ви изпратя най-сърдечните си поздрави и да ви благодаря, че се присъединявате към бягането. Спортните събития като това насърчават физическата подготовка, но те също така изграждат общност и създават нови приятелства. Благодарим на „Бегач“ за усилената работа в организирането на днешния маратон и за голямата подкрепа на Община Плевен и всички останали спонсори, организатори и доброволци.“
– Ерик Рубин, посланик на САЩ в България
Scroll to top