Маратон на приятелството Плевен, 19 май 2024

30.03.2020

Почина създателят на Маратона на приятелството в Плевен и 1000km Balkan Charity Challenge

На 29 март 2020 г. внезапно ни напусна един изключителен човек – Станислав Георгиев – основен организатор и създател на Маратона на приятелството в Плевен и 1000km Balkan Charity Challenge, основател на Спортен клуб Бегач, баща на четири деца, светъл пример и вдъхновение за почти всички, които го познаваха.

Със своята всеотдайност и енергичност, Стан успя да вдъхнови стотици хора, които да започнат да водят по-активен начин на живот и да помагат на другите. Той остави светла диря в животите на много нуждаещи се чрез благотворителните каузи на маратона, както и чрез дарителските инициативи на 1000km Balkan Charity Challenge. Само чрез българо-румънския 1000-километров ултрамаратон, за седем години бяха събрани над 131 хил. евро, разпределени за различни благотворителни дейности в България и Румъния.

С грижа и любов за своя роден град Стан възроди, след многогодишна пауза, маратона в Плевен. С целенасочената си работа през последните седем години той успя да превърне събитието в едно от най-значимите състезание за региона. Успя и да утвърди името му „Маратон на приятелството“, привличайки все повече участници от различни държави в широк възрастов диапазон и печелейки верни фенове. Специално внимание Стан отделяше на най-младите – децата, или както ги наричаше той – „бъдещите маратонци“, както и на най-възрастните – т.нар. ветерани. За първи път тази година, по негова идея, маратонът ще бъде пригоден и за хора с увреждания.

„Маратон Плевен е повече от спортно състезание. То е място за положителни, лични и колективни преживявания и двигател за изграждане на активно, градивно и здраво гражданско общество.“ – каза Стан няколко седмици преди да ни напусне. „За мен като организатор не са важни рекордите, а това, че желанието и мотивацията, които влагаме, започват да дават резултати. Страхотно е да правиш нещо хубаво за града, в който си роден и израсъл.“ – разказа Стан за маратона.

Леката атлетика винаги е имала специално място в сърцето му, стартирайки професионални тренировки от ранна детска възраст. Стан беше активен бегач и траиатлонист, един от първите българи, завършили IRON MAN и участваше в инициативата „Run Your Age“ като всяка година на рождения си ден той бягаше толкова километра, на колкото години става. Тази година, на 23 април, Стан щеше да избяга 55 километра. Освен създател и организатор на 1000km Balkan Charity Challenge, Стан всяка година и участваше в предизвикателството, водейки останалите и носейки номер 1, изминавайки цялата дистанция от 1050 км с бягане и колоездене.

След като в продължение на дълги години е на ръководни позиции в банковия и извън банковия сектор, той решава да направи рязък завой в живота си. Заедно със съпругата си Станимира напускат корпоративните си длъжности и заедно с децата си започват да се занимават с нещата, които наистина страстно обичат като се заемат да организират спортни и благотворителни събития. Освен благотворителните каузи на спортните събития, които организира Стан през годините, семейството му успява да подкрепя и образованието на даровити деца. Благодарение на каузите на плевенския маратон в града бяха изградени голяма площадка за фитнес на открито, площадка за шах в парк „Кайлъка“, рампа за велосипеди, ролери и скейтборд в града, бяха дарени средства и за специална стипендия „Готови за успех“, предназначена за студенти от града с добри академични постижения, но без един или двама родители.

Въпреки огромната загуба, планираната дата на Маратона на приятелството в Плевен остава 27 септември 2020. Събитието ще се проведе в памет на своя създател Станислав Георгиев.

Почивай в мир, Стан!

Scroll to top
Skip to content